KAUNO VINCO KUDIRKOS PROGIMNAZIJA

Pagrindinis -> Naujienos

KUDIRKAIČIŲ VIEŠNAGĖ KUDIRKOS NAUMIESTYJE

Autorius

 

Irena Aleksejenkienė,

Lietuvos kudirkaičių organizacijos tarybos pirmininkė

 

( 2022-11-23 10:20:03 )

Lietuvos kudirkaičių organizacija Kauno Vinco Kudirkos progimnazijoje veikia nuo pirmos jos susikūrimo dienos 1991 m. Žinoma, turi ir savų tradicijų. Kiekvienais metais iškilminga stojimo į organizaciją ceremonija vyksta V. Kudirkos mirties dieną - lapkričio 16. Paprastai, tą dieną Jaunojo kudirkaičio priesaiką progimnazijoje duoda ne tik Kauno, bet ir kitų Lietuvos miestų kudirkaičiai.

Šįmet ši diena buvo tikrai ypatinga ne tik stojantiems į organizaciją naujokams, bet ir esamiems kudirkaičiams – progimnazijos administracija dovanojo kelionę į Kudirkos Naumiestį. Trisdešimt progimnazijos kudirkaičių su savo vadovėmis, lietuvių kalbos mokytojomis Aušra Naidzinavičiene ir Irena Aleksejenkiene, aplankė Vinco Kudirkos miestą. Viešnagė prasidėjo Jaunojo kudirkaičio priesaika prie Vinco Kudirkos kapo, papuošto Lietuvos prezidento vainiku, kartu su Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos kudirkaičiais.

Po ceremonijos, susipažinę su miestelio įžymybėmis, vaikai nuvyko į Vinco Kudirkos muziejų. Plačiau susipažino ne tik su paties Vinco Kudirkos gyvenimu bei veikla, bet ir su miestelio, kuriame jis sukūrė ,,Tautišką giesmę“, istorija. Visus sužavėjo edukacija - mozaikos Vincui Kudirkai kūrimas (sukurtas mozaikas mokiniai parsivežė namo - tai puikus kelionės prisiminimas).

Nepaliko nei vieno abejingo ir baigiamasis tradicinis Vinco Kudirkos mirties metinių paminėjimo akcentas. 18 val. (mirties valandą) miestelio bendruomenė su degančiomis žvakelėmis rankose susirenka centrinėje aikštėje prie įspūdingo Vinco Kudirkos paminklo, pastatyto 1934 m. ir išlikusio visu sovietmečio laikotarpiu. Po trumpo paminėjimo, miestelio seniūno, Šakių rajono mero žodžių, kudirkaičių paskaitytų poeto eilių paminklas apjuosiamas degančiomis žvakelėmis. Ta šilta šviesa akyse ir parlydėjo tą dieną progimnazijos kudirkaičius į Kauną.

Pakeliui į Kudirkos Naumiestį vaikai dar aplankė Vilkaviškio krašto muziejų Paežerių dvare. Susipažino su Sūduvos krašto senaisiais darbais bei tradicijomis, žymiu šio etnografinio regiono žmonių palikimu, užlipę į bokštą, pasigrožėjo Suvalkijos lygumų peizažu. Edukacijos metu mokiniai ne tik pamatė ir išmoko pavadinti daugybę nematytų senovinių darbo įrankių, bet gavo progą kai kuriuos iš jų ir išmėginti (pavyzdžiui, pasukti girnas).

Kelionėje progimnazijos kudirkaičiai patobulino patriotines, socialines, darbines kompetencijas ir parsivežė neišdildomų įspūdžių.

 Apie mus rašoma: http://www.drg.lt/kultura/23298-zvakeliu-sviesa-nusvito-tautos-sauklio-paminklas

Įrankiai neįgaliesiems

Didesnis tekstas

Didesnis kursorius

pranešimas apie patyčias paramos teikimas įstaiga žemėlapyje

NAUJIENOS

Konkursas ,,KALBOS MELODIJA“

Pavasarinė socialinė akcija „Renkame makulatūrą“

2023 metų projekto ,,OLIMPINIS MĖNUO“ prizas

Atidaryti visas naujienas

PROJEKTAI

TARPTAUTINIS NORDPLUS JUNIOR PROJEKTAS

Projektas pagal Erasmus+ programą „STEAM ugdymas tiksliųjų, gamtos mokslų ir kalbų pamokose“

Projektas  Erasmus+ KA122 „Mokytojų ir pagalbos mokiniui specialistų didaktinių kompetencijų tobulinimas ugdant Z ir Alfa  kartos  mokinius”

Atidaryti visus projektus

NUOTRAUKŲ GALERIJA

Anglų kalbos olimpiados 5-8 klasių nugalėtojai
Atsinaujinusios progimnazijos erdvės
Biblioteka po renovacijos
Atidaryti visą galeriją

NUORODOS